NO WORDS

Durva látvány és lézerezés jellemezte idén is a Masters Of Hardcore-t

Osszaki idén is kiugrott Bécsbe, hogy lencsevégre kapja a hardcore zene legjobb előadóit!

 

Amikor elektronikus zenéről beszélünk, mindig nehéz bemutatni, miért is jó az. És minél inkább a ’rétegzene’ felé fordulunk, annál nehezebb. A zene amúgy sem az a dolog, amiről túlságosan beszélni kellene. Jó esetben a zene beszél magáért.

 

39062555705 b1bbca171d k

 

A Hardcore-ra, legalábbis jelen formájában, mostanra kialakult hangzásvilágára kevésbé mondhatjuk, hogy rétegzene lenne, még ha jó eséllyel ismerősi és baráti körünk ezt a fajta hangkeltést nem a zene kategóriájába sorolná.

 

Vitathatatlan, hogy a keményebb stílusok teret nyertek, vagy inkább ütöttek maguknak a zenei műfajok közt. Elég csak a fesztiválokat megnézni, legyen az egy napos, több napos, nyitott, vagy zárt.

 

39960529731 0592d98d6d k

 

Hihetetlen embertömegek látogatják ezeket a rendezvényeket, és ez a bécsi MoH, azaz Masters of Hardcore alkalmával se volt másképpen.

 

Miután tavaly már volt alkalmam saját szememmel végig nézni, hogyan is szerveznek a bécsi szomszédok egy ilyen eseményt, idén már tudtam, hogy kiváló minőségre számíthatok minden tekintetben.

 

25089657857 79ced62828 k

 

Az este 20 -tól, másnap reggel 06 -ig tartó megmozdulásra impozáns line up-ot raktak össze a rendezők. Tavaly is volt partybusz, és idén is, emellett pedig továbbra is kézenfekvő megoldást nyújtott a menetrendszerű járat, hiszen kb. 7 perc sétára található a Marx Halle a buszpályaudvartól.

 

A Marx Halle ilyen szempontból nagyon jó választás, de nem csak a megközelítés (hasonlóan közel a metró is), maga az épület is kellemes kialakítású.

 

39960581491 b25e9baec8 k

 

Szinte a show kezdetére értem oda, bejutás sima volt, ruhatár és a tokenek megváltása is. Egyedül a ’relikviák’ megvásárlása volt időben több. (pólók, pulcsik, stb.)

 

Idén a technikai stáb valamiért előrébb került, mint tavaly, illetve egy középső italpult részt is mintha előrébb toltak volna. Nekem így tagoltabbnak tűnt a csarnok, de mindezek ellenére (és a sold out értékesítés dacára) 2018-ban nem volt akkora tömörülés, mint az előző évben.

 

39062534455 c333d7b5c6 k

 

De akkor beszéljek a partyról és a zenéről is. Mert mint tudjuk az könnyű. Idén is egy szépen megrendezett eseményről lehet nyilatkozni. A technikai stáb jól reagált a zenékre, abszolút az ütemekhez igazodtak a fények és azok mozgásaik, a biztonságiak jól tartották egybe a dolgokat, a pultos kiszolgálás flottul ment mindenhol.

 

A díszlet hasonló volt a tavalyihoz, talán most a MoH koponya máshogy volt megvilágítva. (Tavaly jobban átjött, idén többször burkolózott félhomályba.)

 

 

A végleges line up kicsit változott, így pl. az egyik tavalyi kedvencem, Korsakoff nem lépett fel. A pár változás miatt, a beosztás is igazodott a helyzethez, a dj-k kitöltötték az üresedéseket.

 

Ettől függetlenül mindenki jól játszott, a hölgyek közül Anime szuper jó szettet rakott össze, de ez igaz volt Miss K8-re is. Angerfist idei szettje is szerintem jobbra sikerült, mint a tavalyi, amihez nyilván sokat hozzátett a Creed of Chaos album is.

 

 

Idén valahogy én jobban éreztem azt, hogy a ’dallamosabb’ Hardcore még inkább kiegészítette a zúzást. Mert egy ilyen eseményen egyértelmű a feszes tempó, a nonstop darálás. Az MC is tette a dolgát, bár nekem az I’m Hardstyle-os MC szimpatikusabb volt, illetve szerintem jobban is tudta hergelni a közönséget.

 

Angerfist végén ismét elhangzott a jövőre találkozunk kifejezést, amit én 2017-ben egy kedves gesztusnak gondoltam, a két esemény közti kihagyás miatt, de szerencsére ez az ígéret valóban beteljesült, tehát a 2018-as osztrák MoH megrendezésre került. Azért jó ezt így leírni, mert ez az ígéret ebben az évben is elhangzott, így remélem 2019-es év is hasonlóan kezdődik majd.

 

 

Zenei részen tehát nem hinném, hogy panasz lehetne, hisz a zúzás megvolt idén is, nagyon jó hangulatban és közönséggel. A fények zseniálisak voltak, rengeteg lámpával, lézerrel, stroboszkóppal és led fallal, plusz pyro elemekkel megtolva. Én igazán pártolom azt a megoldást, hogy a lézereket végig a közönség felett lövik el. Így is iszonyat látványos, és se a mi szemünket nem irritálja, se a kamerák szenzorjait nem vágja haza. Emellett természetesen volt még füst, és konfetti is. A látvány hozta azt, amit elvárunk egy ilyen kaliberű eseménytől.

 

 

És, hogy milyen jó erről írni, azt nehéz lenne röviden megfogalmazni. Nagyon örülök, hogy végre közeledik felénk a keményebb stílus, ami remélhetőleg hazánkban is helyet talál magának. Úgy gondolom, lenne rá igény. Ez az egész talán meghallgattatásra talált a hazai gabber közösség részéről, és Angerfist, nálunk is fel fog lépni az Akvárium Klubban, egészen pontosan április 28-án.

 

A következő bécsi esemény a Marx Halle falai közt - ami már Hardstyle lesz - az az I’m Hardstyle lesz május 9-én.

 

iamhardstyle cover 


Tehát ezek a stílusok végre úgy látszik begyűrűznek hozzánk is, még ha csak szép lassan is. A változatosság kell, nem lehet szerintem csak egy irányba menni hosszú távon. Egy kis extra lendület sose árt, ezt pedig egy ilyen esemény abszolút el tudja érni.

 

Ami még szuper lenne, ha idehaza is gyökeret verne, az az, hogy a buli hangerejét, nem toljuk konstans fentebb és fentebb, míg a végére már az ember minden porcikája beleremeg a hangerőbe. Tavaly nem tudtam milyen hangterhelésre számítsak, de félelmeim alaptalanok voltak. Szerencsére az osztrák hangmérnökök figyelnek arra, hogy ne legyen átesés a ló túl oldalára. Ha volt is olyan, amikor valami túlságosan torzzá kezdett válni a hangszínekben, fogták és visszavették. Végig kontroll alatt volt tehát a hangerő. Részemről azért is jár a piros pont, hogy a fényekkel, effektekkel se spóroltak. Onnantól kezdve, hogy a lézereket belőttek, azok végig működtek a rendezvény ideje alatt, hasonlóan az összes több fényekhez.

 

 

Meg lehetne még említeni a családiasabb légkört. Ismét csak saját vélemény, de minél inkább kevésbé mainstream a stílus, annál jobban összetartanak az azt kedvelők.

 

A rendezőknek hatalmas köszönet, reméljük sok hasonló eseményt hoznak a közönségnek.

 

Az este teljes képeit itt, a további videókat itt találjátok meg!

 

 

angerfirst akvárium cover

 

Legfrissebbek a címlapról