Stílus

Vadnyúl krokodilbőrrel

Azaz van élet a sneaker és a lagzibajárós (cipő) között.


mrhare3A cipőmánia a közhiedelemben amolyan „cukicsajos" dolog, a nő dolga, hogy csicsás tűsarkúakat gyűjtsön, amihez a férfi maximum a bankkártyájával és fájdalmas arccal járul hozzá. Amikor az ő cipőjére kerül a sor jön az Air Force 1 és az Adidas Superstar az összes lehetséges színben, limitált kiadásban, na meg egy fekete stricikopogós, amit jól megtaposnak - esetleg lehánynak- a hétvégi lagzin. Igazából a férfi sem bánja, mert kényelmetlen és utálja hordani.


Van azonban élet a félcipő és a sneaker határán is, kapásból a Vagabond jut eszembe. A dán márka jó minőségű bőrcipőket kínál elérhető áron; bár, ami az árat illeti, cipőre azért érdemes költeni. Egy jó pár akár évekig kihúzza, főleg, ha megfelelően ápoljuk, az viszont elég hamar kiderül, ha pont a lábbelin akartunk spórolni. A Vagabond szürke-barna-fekete színeket használ, ami valljuk be, nem a legizgalmasabb. Ha valami extrémebbre vágyunk, itt van nekünk a Mr. Hare.


Marc Hare, a Mr. Hare cipők tervezője legalább akkora figura, mint amilyen egyedi kollekciókat gyárt. A két méteres raszta jamaikai ugyan csak 2008 óta űzi az ipart, mégis pár év alatt a legmenőbb londoni cipőmárkát építette fel. Egyébként pedig 23 éve nem borotválkozott, legstílusosabb „tárgya" egy Plymouth Barracuda, aminek motorháztetején még Claudia Schiffert is megfektették - igaz, csak egy Louis Vuitton reklám erejéig.


2008 júliusát írunk, Marc Hare magánéleti válságban van, munkanélküli és Sierra Nevadába indul tapas túrára. Egy útszéli bárban a szomszéd asztalnál ülő skandináv turista ronda szandálja annyira zavarja, hogy nem tud az ételre koncentrálni. „Tudtam, hogy egy kis csavarral sokkal jobb lehetne." – mondja. Amikor visszaért Londonba azonnal nekiállt a tervezésnek és 360 nappal később debütált az első kollekciója. Azóta a Topmannek és a Nike-nak is tervezett, mégis a saját Mr. Hare címkével ellátott cipői a legszebbek.

 

mrhare2

Klasszikusan elegáns darabok ezek, viszont mindegyikben található valami csavar, amitől más (jobb?), mint a sztenderd bőrcipők. Néha erősebb színeket használ, libafoszöldet krokodilbőrrel, de az egyszerű fekete lagzibajáróst is simán újraértelmezi. Elmondása szerint a stílusban 80%-ot úgyis a személyes sárm adja, a másik 20% az, amit ruhákkal adunk hozzá. Mr. Hare mindemellett nagy nadrághossz-aktivista, rendszeresen hangoztatja, hogy inkább görgessük fel a farmer szárát, mint járjunk bokalengetősben, az utoljára nagycsoportban volt elfogadható.


A Mr. Hare cipők természetesen felsőbb kategóriásak, az egyszerűbb darabok 450 £ körül kezdődnek. Egyet tehát érdemes megjegyezni, ha mégis a Mr. Hare mellett döntünk: az új pár ne egy lagzin debütáljon, mert azt már bánni fogjuk.


http://www.mrhare.com/


Pál Kata

mrhare4

Legfrissebbek a címlapról