Életmód

Drámába illő - Chriss Ronsonnal így még nem beszélgettünk!

Chriss Ronson nem panaszkodik. Mi sem, mert így még sosem beszélgettünk! A DJ/producert életmódjáról faggattuk, mely kérdések során drámai dolgok is a felszínre kerültek.

 

 

Általában, ha egy DJ-t kérdezünk, akkor a kérdések a szakmai élethelyzet köré csoportosulnak. Chriss Ronsonnal ez alkalommal másként tettünk és inkább arra voltunk kíváncsiak, milyen is az élete, mit is csinál és azt hogyan. Életmód, sport, egész életre kiható baleset, kikapcsolódás, a bakelithez fűződő gondolatai, a technika hanyatlása, az aktuális jelen és persze a jövőkép. Röviden, sok mindent tudtunk meg, olyat is, amin mi magunk is meglepődtünk.

 

 

Nyáron vettél egy nagy levegőt. Hogy érzed, sikerült kellően kiegyensúlyoznod magad a klubszezon lendületéhez?

 

Bomba formában vagyok, nagy lendületet adott ez a pár hónap pihenő! Pont úgy érzem magam most, mint ahogy ezt megálmodtam a nyár elején. Minden tekintetben fantasztikus nyaram volt, leírhatatlan nyugalomban telt az a négy hónap, amit pihenéssel töltöttem.

 

 

IMG 2270

 

 

Ez nagyszerűen hangzik! Ezt követően, hogyan telnek mostanában a napjaid? Milyen egy átlagos hétköznapod, mi tölti ki a napjaidat?

 

Az elmúlt pár hónapban egészen rendszereződött az életem, mostanában korán fekszem, korán ébredek, ami azt jelenti, hogy este 10-kor már alszom, így reggel 6-kor már ébren vagyok és indul a napom. Napi rutin, hogy reggel ébredés után azonnal megiszom a teámat, mivel addig nem bootol a rendszer. :) Aztán egy laza reggeli, ami elengedhetetlen, számomra a legfontosabb napi étkezés. Majd nekilátok a napi teendőknek.


Én inkább délelőtt szoktam intézni a hivatali dolgokat, az interjúk megírását és a hasonló feladatokat, szóval én inkább délelőtt vagyok ilyenekre kalibrálva. Ami a hétvégére való felkészülést illeti, ezt mindig a hét második felére szoktam hagyni, ilyenkor válogatom össze illetve vásárlom meg a hétvégére kigondolt zenéket. Ezt majdnem mindig csütörtöki napra pozícionálom, ez amolyan rutinból már így működik egy ideje.

 

Sajnos mostanában elmaradt az edzés, ezt most újra be szeretném iktatni, mivel nagyon hiányzik, amúgy minden eléggé betervezetten zajlik az életemben.

 

 

IMG 1802

 

 

Mindig fontos volt számodra a sport? Mire esküszöl?

 

Nem tudom Te tudsz-e róla, de én már 9 éve mozgássérült vagyok - szerencsére kevésbé látszik-, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag egészen kevés sportot tudok űzni, sajnos. Ezt megelőzően rám ez nem volt jellemző, mivel a sport minden napos volt az életemben. Versenyszerűen gyorskorcsolyáztam hosszú ideig, jégkorongoztam is pár évet, fiatal koromban full kontaktoztam, amiben egyszer aranyérmet is nyertem, majd később igazolt focista voltam, és mind ezek mellett egész sok sportot elsajátítottam, de ezt egy baleset nagyon megváltoztatta az életemben. Jelenleg, ami igazán tud működni az a konditerem, emellett biciklizni ugyan tudok, de csak elég speciális kormány és ülés magasság mellett.

 

 

Tényleg nem tudtam róla és kíváncsivá is tettél. Szabad megkérdeznem, hogy mi is volt ennek a valószínűleg súlyos balesetnek a körülménye, ami ilyen negatív kihatással lett az életedre?

 

Szintén fiatal korom óta elég komoly szinten síeltem, soha semmi bajom nem történt egészen 2007-ig, amikor egy szerencsétlen esésből lett egy keresztszalag szakadásom, aminek a szövődményéből meg kellett műteni a bal térdemet. Ezzel nem is lett volna probléma úgy mond, ha nem fertőződik el a lában a műtét során a Baleseti Intézetben, na, itt kezdődött az igazán nagy baj.


2007. október 25-én visszakerültem a kórházba, csak épp a szeptikus osztályra pár emelettel feljebb, mivel életveszélyes fertőzésem volt, így azonnali műtétet kellett végrehajtani, amit október 26-án meg is tettek. Ebben annyi volt a plusz kellemetlen számomra, hogy én október 26-án születtem, de legalább 30. szülinapomra kaptam egy új életet illetve egy életmentő műtétet.


Még ezen is viszonylag gyorsan túllendültem volna, ha nem kezelnek félre és nem fekszem a korházban majdnem 2 hónapig, mivel minden 2. héten újra műtöttek, mert rezisztens állapotba kerültem, mert bénák voltak és nem megfelelő antibiotikumot kaptam, így emiatt egyáltalán nem gyógyultam. Volt olyan hét, amikor amputálni akartak, aztán volt olyan hét, amikor kritikus állapotban voltam, tehát tiszta dráma volt, ami velem történt akkor. Így gyakorlatilag az életem egy hajszálon múlt, ezt minden túlzás nélkül mondhatom, amit az orvosok, majd később az ügyvédem is megerősítette, szóval csodával határos, hogy most beszélgetünk. :)


Nyilván ezt az egész mizériát peres útra vittem, így 8 éve 50%-os rokkant vagyok. Mivel a bal térdem nem hajlik csak 70 fokot a 140-ből, elég sok mindenben korlátoz az életemben. Emiatt eléggé kisiklott az életem, az életutam kapott egy gellert, ami mindenre kihatással volt, de itt vagyok!

 

 

IMG 0188

 

 

Ez nem lehetett egyszerű, köszönjük, hogy megosztottad velünk. Reméljük, ennek függvényében már inkább a jó dolgok történnek majd veled. A nehézségek ellenére van egy olyan sport az életedben, ami nem kifejezetten sport, hanem inkább hobby, kikapcsolódás, átszellemülés számodra. Hogyan lettél a horgászat szerelmese?

 

Ez már egészen gyerekkorom óta így van, talán 5 éves voltam, amikor a szülők megfertőztek ezzel a hobbival. Akkoriban nagyon sokat voltunk a szüleimmel és barátainkkal együtt sátrazni, pecázni, imádtam ezeket a programokat, így vált az életem részévé ez az egész. Mai napig a sátrazás, a több napos peca a kedvenc kikapcsolódásom, ilyenkor barátokkal összejövünk páran, bepakoljuk a sátrat, a bográcsot és megyünk lazulni, például néha DJ Budaival is. Én a természetben érzem igazán kiegyensúlyozottnak magam, szeretem az erdőket, az állatokat, a tavakat, ez mind rengeteg energiát ad nekem.

 

 

chriss ronson peca

 

 

Meg is eszed, amit kifogsz, vagy csak inkább a tevékenység a cél?

 

Nagyon szeretem a halat, ha úgy van kedvünk, akkor odapirítunk neki. :) Viszont hozzá kell tennem, hogy általában visszaengedjük a halat, csakis azt esszük meg, ami olyan méret, ami aznapra kielégíti a vágyainkat. Nagy halat semmiképp nem eszünk meg, 5 kg felett mindig visszaengedjük.

 

 

IMG 1253

 

 

Ti DJ-k a szórakoztatásra specializálódtatok, de kérdezem: te például emellett szórakozol? Van olyan, hogy elmész egy buliba, vagy esetleg más jellegű kikapcsolódást választasz?

 

Nem igazán jellemző, ha megyek, akkor külföldi bulikba járok, de ez maximum évente két alkalom. Megmondom tiszta őszintén, hogy ha tehetem, és pont nem játszom egy hétvégén, akkor elmegyek a barátokkal borozni, kajálni, mint fentebb beszéltük pecázni, kirándulni, nekem ez a legnagyobb szórakozás.

 

 

IMG 3822

 

 

Mindig is szerettél lemezeket vásárolni. Milyen gondolataid kapcsolódnak a jó öreg VINYL fogalmához?

 

A bakelit egy különleges érzést vált ki az emberből. Amikor arról játszik, a borító, a hangzás, az egész folyamat, ahogyan az egészet leválogatod, és oda eljutsz, hogy lejátszd, az egy különleges dj érzés. Viszont sajnos itthon eléggé nyűg lemezről játszani, így én már elengedtem ezt az egészet. Volt egy megindulásom ezzel kapcsolatban, amikor visszatértem a nyári pihenésből, mondván; na, most aztán újra bakelit dj leszek, aztán volt pár alkalom, amikor inkább nyűg volt bakelitről játszani, mivel a technika nem volt adott. Így rá kellett jönnöm, vagyis inkább el kellett fogadnom, hogy a mai klubok - legalábbis itthon - erre egyáltalán nincsenek felkészülve már. Amikor kértem is, mindig csak a szájhúzás volt, hogy nincs lejátszó, vagy nincs pick up, nincs helye a pultban, gerjed a pult. Na, ezek rögtön elvették a kedvem, mivel egy buliba én szórakoztatni megyek és nem szenvedni, szóval több ezer bakelitem hever a stúdiómban, de ezek már inkább saját magam szórakoztatására vannak. Hozzáteszem, hogy ritkán szoktam vásárolni bakelitet, de ezeket nagy ritkán tudom lejátszani. Most például hétvégén a Corvin Clubban játszom és mivel ott sok dj játszik lemezről, megfordult a fejemben, hogy leviszem a lézer éleseket. :)

 

 

Ez elég szomorú technikai állapot, mert így már te is csak ritkán rendelsz lemezeket. Minden esetre gondolhatjuk azt, hogy egy szeánsszal ér fel, amikor kézhez érkezik egy-egy lemezrendelésed?

 

Nyilván egy olyan ember, aki 15 éven keresztül bakeliteket vásárolt, annak ez sokat jelent, így nekem is, de ahogy írtam erre egyáltalán nincsenek felkészülve a klubok és csakis fejfájást okoz ez az egész, nyűg lett. Aki nem így nyilatkozik, az nem mondja ki a valóságot szerintem. De persze úgy fogalmazhatok, hogy nagyon, de nagyon kevés helyen lehet bakelitről játszani manapság, viszont ahol lehet, ott ezt kihasználom.

 

 

chriss ronson

 

 

Nemrég a Cre8tion Records-ot újra beizzítottátok, és újra szerveztek bulikat is, We Are Cre8tion néven. Mi a lényege a Cre8tion gondolatnak?

 

A Cre8tion Records egy jó múltú kiadó, számtalan remek klubesttel a háta mögött. A Cre8tion annak idején, amikor ki lett találva, akkor egy nagyon előremutató kiadó volt, csak aztán jött egy holtpont, amikor a kiadó tagjai mindenféle magánügyek miatt szépen lassan kiszálltak és magamra maradtam ebben és már nem volt erőm egyedül erre koncentrálni, mivel ez egy csapatmunka eredménye, egyedül egy ilyen hátteret nem tudtam tovább vinni, mivel volt nekem is bőven dolgom.


Most újra kialakult egy csapat, akik lendületesek, kreatívak, mondhatni profik, így van értelme újra lendületbe hozni első körben a bulikat, így jött a gondolat, hogy újra legyenek We Are Cre8tion bulik. Lényegében, mint kiadó most még nem működik, majd annak is eljön az ideje, inkább partikat szervezünk, olyan előkelő producerekkel, mint például Ray Okpara, Johnny D, Sascha Dive és még hosszasan sorolhatnám, kik vannak tervben 2017-re.


Mint, ahogy a nevek is mutatják, mi nem feltétlen a legnagyobb csillagokat hívjuk a hazai közönség számára, a legfontosabb, hogy jó zene szóljon és az ízlésünknek megfelelő hangzást prezentáljuk. Azt viszont elmondhatom, hogy ha valaki eljön a bulinkba, tutira minőségi zenét fog hallani és jó arcokkal fog találkozni.

 

 

Hogyan látod magad előtt a következő 5 évet és mi az, ahogyan szeretnél 10 év múlva létezni szakmában és persze magánéletben is?

 

Most pont jó hangulatban vagyok, így pozitívan látom a jövőmet. Szeretném, hogy a We Are Cre8tion ebben a kiélezett helyzetben és túlkínálatban is a legjobbak közt legyen említve, és bármilyen nevet is hívunk meg, teltház legyen, és nagyon jól érezze magát mindenki, aki eljön. Továbbá pár hete volt egy all night long szettem Győrben, ami annyira megtetszett, hogy szeretném ezt Budapesten is kipróbálni, mert baromira igénylem, hogy végre hosszú szetteket játsszak a közönségemnek. Újra dolgozom rádiós dalokon és videóklipeken, 2017-ben jó lenne legalább 2-3 új klipet leforgatni. Aztán van jó pár olyan kiadó, ahol szeretnék a jövőben megjelenni, csak ezekre jobban oda kell fókuszálnom és lényegesen több időt kell stúdióban töltenem. Ami a magánéletemet illeti, most nagyon jól érzem magam, semmi okom a panaszra, persze jobb mindig lehet, de rosszabb sose legyen. :)

 

 

Ezzel mi is így vagyunk! Sok sikert a folytatásban is és köszönjük, hogy megosztottad velünk az életviteled egy részét!

 

 

Chriss Ronsont legközelebb a november 26-i We Are Cre8tion bulin hallhatjuk, bakelitről is, ahol Sascha Dive és egy sor hazai élvonalbeli DJ-vel együtt lép fel. Addig talán az interjú után ajánljuk a legutóbbi Mixing.DJ podcast mixét.

 

Interjú: Kovács M

Képek: Chriss Ronson saját képei

 

 

 

we are cr8tion pres. sascha dive cover