TECHNIKA

Korg MS20 újjászületés

Az elmúlt években újra divatját éljük az analóg őrületnek. Sok gyártó rukkol elő új vasakkal és replikákkal. Vajon sikerült a Korgnak a legendás MS20 élethű másolata?

 


developers12013 tavaszán mutatták be a Korg MS20 Mini analóg szintetizátort, mely ugyanazokkal a funkciókkal bír, mint a 35 ével ezelőtt gyártott elődje az MS20. Lássuk mire jutottak a cég mérnökei, akik az 1970-es évek végén fejlesztett MS20-ast is készítették. Elmondásuk szerint a két hangszer mind hangzásban, mind külalakban is ugyanaz. Lássuk mi igaz ebből.

 

 

 

Ha csak a szintik külsejét vesszük alapul, akkor az MS20-asnak szakasztott mása az új Mini. Ugyanazok a funkciók kerültek a kistestvérbe, és a potmétereket valamint a jack bemeneteket ugyanúgy rendezték el mint az 1978-as elődön. Annyi a különbség, hogy a Mini hátulján már "MIDI in" és USB csatlakozó is van – a múlt századi MS20-ast csak CV bemenettel látták el, nem volt rajta MIDI – és a méretét tekintve közel 15%-al kisebb lett a nagytestvérnél. Ezáltal értelemszerűen a potméterek és a billentyűk is kisebbek lettek, valamint a 6,3-as nagy jackek helyére 3,5-es kicsik kerültek. Ezen a ponton valószínűleg a "szintisznobista" és MS10 tulajdonos beszél belőlem, de első blikkre olyan érzés kerített hatalmába, mintha gyerekjátékot, vagy a Korg Legacy Pack MS20-asához gyártott MIDI vezérlőt látnék. Egészen addig, amíg meg nem szólaltattam.

 

"Úgy látjuk, hogy kompaktabban sokkal jobban néz ki és könnyebb használni." – nyilatkoztak a fejlesztők egy interjúban a méretet illetően. Nem értek velük egyet!

 

 

Ha valaki már hallott LIVE vagy akár otthoni körülmények között MS10-est vagy MS20-ast megszólalni, az soha nem felejti el a hangját. Jellegzetesen egyedi és drasztikusan kemény hangzása semmivel sem összekeverhető. Ugyanolyan brutálisan tiszta mélyek, és borotvaéles magastartomány jellemzi a Minit. Egy klasszikus MS20-as hiányában hangjuk összehasonlítása részemről elmarad, de ezt a kicsit lejjebb található videóban a Sonicstate szakembere pótolja. Ahogy már írtam, a Mini hangja nem hagy kivetnivalót maga után, és ha nem lett volna az elődje, akkor nem is méricskélne senki. De egy replikának ez a sorsa.

 

 

USA MS namm 20mini 1000 MAINAhogy az elvárható, a hangszer teljesen analóg jelúttal rendelkezik, és ahogy az öreg klasszikuson, úgy a Minin is megtalálható a 2VCO (oszcillátor), 2VCA, 2VCF (filter), 2EG (burkoló) és 1LFO (oszcillátor) struktúra. Valamint szépen kihallható az oszcillátorok és high-pass, low pass filterek Korg MS szériára jellemző torzítása. Az előlapon található patch fal az MS20-asnál bevált mintát követi, így ennél a modellnél is kijelenthető, hogy a hangok modulációja szinte végtelen módon történhet. Kis gyakorlattal, tanulással és a patch kábelek tudatos használatával a szintetizátorunkat egy sound designer egységként is használhatjuk.

 

 

Ebben a videóban 6:35-től láthatjuk a Mini és egy MS20-as hangjának, labor körülmények között történő összehasonlítását egy oszcilloszkóp segítségével.

 

 

 

Összegezve, a Korg honlapján valamint a legtöbb nemzetközi tesztben olvasható "tökéletes másolat" nem is sikerült annyira tökéletesre. Hangja nagyon masszív, de az MS20-ashoz viszonyítva nem elég robosztus, és az oszcilloszkópos mérés bőven mutatott ki különbségeket. Emellett az oszcillátorok és a burkolók sem ugyanúgy szólnak. Ugyanakkor nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez nem vesz el a Mini értékéből, mivel 21. századi analóg szintetizátorokkal bőven felveszi a versenyt, sőt, hangzása sokukénál meggyőzőbb. Mindenesetre a 35 éves nagytestvér árnyékában ez még mindig kevésnek bizonyult.

 

Preyer György

 

USA MS namm 20mini 1000 4

Legfrissebbek a címlapról