INTERJÚK

Spartaque - „Nyugodtam mondhatom, hogy a munkám a hobbim.”

Ukrajna jeles techno képviselőjével beszélgettünk, aki hamarosan magyar földön is teljesíti zenei kívánságunkat! Vitalii Babii, azaz Spartaque laza válaszai következnek.

 

 

MUZ 6782

 

 

Hol vagy most, mi van körülötted?

 

Épp hazaértem edzésből, remekül vagyok, mert a feleségem és a lányom éppen vakáción vannak, úgyhogy enyém a lakás. Megcsinálom ezt az interjút, aztán úgy tervezem, zenéket válogatok és gyakorlok a következő szettemhez. Most, hogy egyedül vagyok itthon, DJ pulttá alakítottam a konyhánkat, a bejárónő kicsit meg is lepődött rajta.

 Mesélj az első néhány lemezedről, illetve, hogy milyen zenéken nőttél fel…

 

Életemben először nem lemezt vettem, hanem CD-t. Eminem Marshall Matters EP-je volt, nem is gondolnád, de akkoriban nagyon rajta voltam a hip-hopon. Amikor elkezdtem producálni, az elektro-funk volt rám leginkább jellemző. Szerettem a funkot, a breaket, utánozhatatlanul gurulnak ezek a régi zenék…

 

 

Hogyan írnád körül a rád jellemző hangzást?

 

Életteli technonak mondanám. Az a fajta, ami minél nagyobb a hely és minél több az ember, annál jobban szólal meg. A zeném jól megszűri a közönségét, leginkább hozzám hasonlóan dinamikus, pozitív arcokat látok a bulijaimon.

 

 

Mi jött nálad előbb, a lemezlovas vagy a produceri karriered?

 

Először zenét kezdtem el írni, még a középiskolában, mindenféle primitív szoftvereken, például Playstationon. Aztán elkezdtem sulirádiózni és egyre inkább érdekessé vált számomra a DJ-zés. Ahogy haladtak előre az évek, egyre több időmet töltötte ki a buliztatás, mostanra többet játszom, mint szerkesztem a zenét.

 

 

Hogyan zajlik nálad a zeneírás, az alkotói folyamatok?

 

Leginkább spontán jammelésként képzeld el, keresgélek, találok egy jó grooveot vagy samplert. Van olyan is, hogy előre megvan a fejemben a konkrét hangzás, de az idő nagy részében inkább spontán folyamat a zeneszerkesztés.

 

 

Analóg vagy inkább digitális embernek tartod magad?

 

Szeretem a hardweres megoldásokat és tisztelem azokat az artistokat, akik kizárólag ezt választják. Ennek ellenére én szinte száz százalékig szoftveresen dolgozom. Kényelmesebb, főként, mivel rengeteget turnézom, számomra ez nagyobb szabadságot biztosít.

 

 

Mi volt a legjobb tanács, amit zenével kapcsolatban adtak neked?

 

Rengeteg tanácsot kaptam a karrierem során, kezdve a tisztán szakmai tippektől a social mediával kapcsolatos dolgokig. Mind jó volt valamire, de egyikre sem mondhatom, hogy alapvető szemléletváltást hozott volna nálam. Ha engem kérdeznek, mindig a tanulást ajánlom. Járj iskolába, légy hangmérnök, képezd a marketingtudásod.

 

 

Van valamilyen fellépés előtti rituáléd vagy babonád?

 

Egyáltalán nem jellemző rám az ilyesmi, inkább próbálom megfelelően összeállítani a zenéimet, erre mindig nagy gondot fordítok, a hotelben még egyszer átfutok az egész anyagon. Amikor odaérek a helyszínre, akkor a felvevőgéppel és a kamerákkal bajlódom, hogy legyen megfelelő promó anyagom, de ezekben nem látok semmi különöset, szerintem minden DJ ezt csinálja.

 

 

Hobbi, kedvenc időtöltés?

 

Nincs hobbim, időm sem lenne rá. Azt hiszem, nyugodtam mondhatom, hogy a munkám a hobbim.

 

 

Spartaque június 23-án - egyszerre hobbiból és munkából kifolyólag – fellép a Corvin Club nagytermében. Ha tehetitek, hallgassátok meg, mert ilyen szetteket pakol:

 

 

 

 

Spartaque cover

 

Legfrissebbek a címlapról