Stílus

Longboard, több mint egy deszka?

Nem csak az Instagram fotókon, hanem Budapest utcáin is egyre többször akadhat meg szemünk egy gördeszka szerű közlekedési eszközön, olyan mintha, de mégsem. Ez a longboard.

 
Honnan is ered a longboard, miben különbözik a szimpla gördeszkától, folyamatos terjedése minek köszönhető? Egy újabb sportággal, közlekedési eszközzel, netán egy életérzést megtestesítő, közösséget kovácsoló tárgyról van szó?

A sztori...


A longboard a bibliai leírások szerint az 1960-as évek környékén ütötte fel először a fejét, köszönhetően néhány unatkozó Hawaii-i szörfös srácnak. Nyilvánvaló, ha éppen túl nagyok (van ilyen?) vagy túl kicsik voltak a hullámok, akkor az evilági paradicsomban is el kell valahogy ütni az időt, így gyakorlatilag fogták magukat és megalkották a „járda-szörfözést", azaz a deszkázást, majd a longboardozást.

Az első darabok egyszerű görkori kerekekből és szimpla deszkából álló tákolmányok voltak, használatukkor rögtön megjelentek azok a klasszikus mozzanatok, melyek egyébként az igazi szörfözésre voltak jellemzők. Az unatkozó szabadlelkű srácok gyorsan, sokszor lejtőn haladva imitálták a hullámlovaglást, kezükkel érintve az utat (mintha az a víz lenne). Nem csak az életérzés volt a „régi", hanem gyorsan el is tudtak jutni A pontból B-be.

Persze az egészet nem hívták rögtön deszkázásnak, sem longboardozásnak, az első időkben „sidewalk surfing-nek", azaz járda-szörfözésnek nevezték az egész sztorit, mely név gyönyörűen leírja minden eredendő báját ennek a közlekedési módnak.

Szörfösök találták ki a longboardozást Fotó: FAUN Project

 

A 60-as években persze betörtek a piacra a klasszikus gördeszkák, melyek elárasztottak szinte minden létező boltot az USA-ban, így ekkor már „hivatalos formájában" is megszületett, majd elterjedt a 'boardozás, ezzel együtt egyre több gördeszka „gyár" és műhely is létrejött. Ennek köszönhetően folyamatosan fejlődött és letisztult a koncepció, finomabbak lettek a megoldások, a felhasznált anyagok (pl. a felfüggesztésnél), ám ennek ellenére egészen a 70-es évek közepéig várni kellett, amíg valójában nagyot robbant a gördeszkázás, mint sport.

Ekkor terjedtek el az első kifejezetten deszkásoknak szánt skate parkok, illetve kialakultak a különböző versenystílusok is, mint a szlalom, downhill vagy a freestyle. Magának a sportnak egyik legnagyobb alakja Alan „Ollie" Gelfand volt, aki úttörője a deszkával való „trükközésnek". Az ő nevéhez fűződik az egyik alapmozdulat is, az „Ollie". Ekkor már nem lehetett megállítani a gördeszkázás térhódítását a freestyle sportok Amerikájában. Hasonló fontos időszak volt az 1990-es évek eleje, amikor megjelentek az igazi deszkás „celeb sportolók", mint Tony Hawk, aki nem csak sport teljesítményével, hanem a médiában való jelenlétével is folyamatosan „terjesztette az igét". Ebben az időszakban a snowboardozás is egyre népszerűbb lett, így egy újabb célközönség ismerkedett meg a deszkán való haladás valamelyik válfajával, világával, feelingjével.

Itthon


A Magyarországi helyzetről a nemzetközileg elismert magyar bázisú longboard manufaktúra egyik tagja, Trellay Levente árult el néhány gondolatot. Szerinte a longboardozás elterjedése napjainkban is folyamatos, már nem csak személyek, hanem kisebb csapatok is összeálltak, nem mellékesen a közösségben meglepően sok a lány, de több régi gördeszkás is amolyan „reborn" korszakát éli longboardozás közben.

Fotó: Longboard FAUN Project

 

Nem szeretem a korlátokat, sőt feszegetem őket, ez maga a deszkázás. Örülök, hogy a longboard eddig szuperül átjárja az összes társadalmi réteget, punktól a programozókig" –tette hozzá Levente, a FAUN Project oszlopos tagja.

Néhány esztendeje még szinte lehetetlen volt lonboardot beszerezni hazánkban, azonban 6 éve, többek között a FAUN Projectnek köszönhetően mindez megváltozott. Manapság szinte minden sportboltban lehet kapni, bár nem túl nagy választékban, ezért a közösség elsősorban az egyedileg készült darabokat preferálja.

Egy jobb minőségű deszka 50 ezer forint magasságában kezdődik, természetesen a határ a csillagos ég, a legprofibb longboardok könnyedén elérhetik a 100-120 ezer forintos árat is, de utóbbiak elsősorban „versenygépek".

Akkor mi is a különbség?


A longboardok nem véletlenül vannak elkülönítve a sima gördeszkáktól, hiszen méretükben jelentősen különbözhetnek a „kistestvértől". Egy átlagos longboard 84 és 150 centiméteres lehet, úgy 23-26 cm-es szélességgel. A kerekek nagysága és puhasága, elhelyezkedése és maga a deszka mérete miatt gyorsabb, kényelmesebb, komfortosabb a suhanás. Alapvetően stabilabb eszköz a longboard, mint a sima gördeszka, emiatt érzetre „közelebb áll" a klasszikus szörfözéshez, ha lehet ilyen mondani. Sőt, mivel a deszkák maguk gyakran némi hajlással is bírnak, így a deszka súlypontja is közelebb esik a földhöz, aminek köszönhetően még könnyebb elérni a gyorsabb sebességet.

 

A nagyobb méretű deszkákkal természetesen nem igazán lehet csak úgy trükközni, de nem is feltétlenül ezért készülnek ezek, a nagyobb méretnek köszönhetően jobb gyorsulás és kényelmesebb haladás érhető el. Látható, hogy a legnagyobb különbség a kényelem és a stabilabb haladás terén van longboard és gördeszka között.

Magukat a deszkákat főként furnérlemezből készítik, 5-10 2mm-es rétegből, anyaguk bambusz, nyír vagy juharfából lehet. A drágább, jobb minőségű, tartósabb deszkákba üvegszálat is építenek, ettől azok sokkal ellenállóbbak lesznek.

A lényeg a részletekben rejlik


Itt bizony a méret a lényeg, rengeteg méretű és formájú longboard létezik, melyek más-más „lovaglási" technikát követelnek meg. Vannak, akik szimpla siklásra, közlekedésre használják deszkájukat, de szokták szlalomra vagy trükközésre is, persze csak a bátrabbak, tapasztaltabbak. A nagyobb méret és súly miatt nem is nagyon látunk köztereken fura mozdulatokat próbálgató longboardos fiatalokat. Alapvetően nem is erről szól ez az egész.

A lejtőkre tervezett boardok általában nagyon merevek és könnyűek, de vannak „altípusok" is, ilyen a „drop deck", a „top mounts" és a „drop throughs". Mindegyik típusnak és fajtának más és más felépítése van, melyek formára, méretre és a kerekek távolságára vonatkoznak főként. A drop deck-nek például alacsonyabb a tömegközéppontja, emiatt nehezebb manőverezni vele, ellenben sokkal stabilabb.

Longboard: sok féle van

 

Különbséget jelent, hogy maga a deszka lapja síkjában milyen formát vesz fel. Hosszában lehetnek íveltek, míg keresztirányban konkávak. Az előbbinél a board közepe feljebb van, mint a két vége, így rugalmasabb a szerkezet, mellyel könnyebb trükközni, míg a (kereszt irányban) konkáv, süllyedő" boardok könnyebben hajthatók és irányíthatók.

A fékezés igen sarkalatos kérdés lehet egy nagyobb méretű deszkánál, hiszen nem hagyományos gördeszkáról beszélünk. A tapasztaltabbak szimplán leugranak, leszállnak a haladó „járműről", majd megállítják azt, azonban ez a kezdőknek nagyon nem ajánlott, hiszen veszélyes lehet, sérüléssel járhat. Másik módszer a lábbal való fékezés, melyhez nem árt egy jól bevált deszkás cipő, míg a harmadik módszer a leggyakoribb, a szimpla befarolás (powerslide), ez utóbbi kettő az elfogadott, bejáratott módszer. Persze vannak extrémebb megoldások is, mint az evezővel történő fékezés, mely igen érdekes látvány lehet a Deák Ferenc tér közepén. Alapvetően nagyon fontos, hogy az ember odafigyeljen saját és környezete biztonságára!

Mindenkinek


Jól látható, hogy a longboardozás egy bár technikailag és történelmileg a deszkázáshoz nagyon kötődő sport és közlekedési eszköz, a mai modern stílközpontú, szubkultúrákra szaggatott társadalomban sokkal inkább egy klasszikus közlekedési eszköz lett mindenféle sallang és „skatulya" nélkül.


A deszkázás mindig is a lázadáshoz lesz köthető, sosem lesz puncsos, sosem lesz annyira nyitott, hogy igazából meg lehessen fogalmazni azt, hogy miben is rejlik az ő világuk. A longboard viszont sokkal nyitottabb, a gurulás élményéről szól az egész, bárki által elsajátítható, nem számítanak a trükkök, vagy hogy milyen ügyes vagy. Egyszerűen csak a suhanás számít, mindenhol és mindenkinek" –árulta el Levente.

A longboardosok tagjai szegről-végről ismerik egymást, törzshelyükön a belvárosi TELEP-nél rendszeresen találkoznak, ahol amolyan „social clubként" működnek, tapasztalatokat, élményeket, sztorikat osztanak meg egymással.

Szeretném, ha minél több olyan programunk lenne, ahol találkoznak a közösség tagjai, sztoriznak, van egyfajta infócsere, és minél több öröm abból kifolyólag, hogy megéljük a „flow"-t, Csíkszentmihályi Mihály után szabadon" –zárta szavait Trellay Levente.

KB
(Fotók: FAUN Project)

 {tortags,7241,3}

Legfrissebbek a címlapról